FLIE Matchmaking brengt vraag aanbod samen tijdens Recharge Earth

Tijdens de matchmakingsessie van het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) op Recharge Earth in Rotterdam Ahoy, presenteerde eindgebruiker Indorama een vraagstuk uit eigen praktijk, waar zij zoeken naar manieren om energie opgenomen in dampstromen om te zetten in elektriciteit. Dit onderwerp trok de interesse van een breed publiek, waaronder eindgebruikers uit de Industrie, leveranciers, engineerbureaus en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen. Deze gemengde samenstelling resulteerde in een interactieve sessie met scherpe vragen en een mogelijke match die verder zal worden uitgediept.

Het event startte met een introductie over FLIE, gepresenteerd door Peter van Hooft, directeur FLIE en moderator van het evenement. Ook in dit verhaal kwam naar voren: het verbinden van eindgebruikers en technologie aanbieders in de industrie is essentieel om te innoveren. Dat is bij uitstek iets waar FLIE een belangrijke rol in kan spelen.  

Casus: Elektriciteit uit restwarmte

Paul Staatman (Development Engineer bij Indorama) nam het publiek mee in zijn vraagstuk. Indorama is een duurzaam chemisch bedrijf met activiteiten in PET die een ambitieus stoomrecompressieprogramma voorbereidt ter vervanging van de bestaande WKK-centrale op haar productielocatie in Europoort. Aangezien een stabiele levering van elektriciteit essentieel is voor de centrale, wordt er gezocht naar manieren om energie opgenomen in de dampstromen om te zetten in elektriciteit.

Een ambitieuze doelstelling, waar tot nu toe nog niet de juiste oplossing voor gevonden was door de organisatie. “In de chemische industrie kan afvalwarmte van hoge temperaturen vaak opnieuw worden gebruikt, hoewel lage temperaturen vaker voorkomen. Deze hebben echter tot op heden geen economische waarde. Wij verkiezen een haalbare oplossing boven conversie-efficiëntie”, aldus Straatman over het vraagstuk. Lees de details van het vraagstuk hier.

De pitch – Orcan Energy

Dat het werken met deze lage temperaturen een niche is, werd ook duidelijk tijdens de zoektocht naar een technische oplossing vanuit FLIE. Toch lukte het om een pitcher te vinden, namelijk Orcan Energy. Orcan Energy levert componenten en andere kant-en-klare oplossingen om restwarmte om te zetten in CO2-vrije elektrische stroom voor de Industrie, Marine, Automotive, Power Generation en de Biogas markt. “We werken met plug-and-play modules, gebaseerd op tweede generatie Organic Rankine Cycle technology”, aldus Markus Lintl (Head of Industry & New Business Orcan Energy. “Dit maakt de oplossing efficiënt om te installeren en laagdrempelig om op te schalen”, voegt partner Gé Janszen (Agent G|ENERGY) toe.

De volgende stap

Op de vraag van Van Hooft hoe beide partijen de toekomst zien, gaf Straatman het volgende antwoord: “Deze technologie klinkt zeker interessant. Ik ben blij dat we via deze route een eerste stap hebben kunnen zetten. Maar er is meer nodig. Ik mis nog het totaalplaatje rondom de kosten. Er is meer onderzoek nodig om te zien of samenwerking kan slagen”. Lintl (Orcan Energy) knikte hierop bevestigend: “Wij gaan graag het gesprek aan om meer in detail te kijken wat we kunnen betekenen”.

Ook samenwerken met het Fieldlab Industrial Electrification?

Verken de strategische kansen en realisatie van projecten gericht op proces- en ketenintegratie, in samenwerking met relevante ketenpartners. Neem deel aan gezamenlijke onderzoeken en projecten die de toekomst van dit cluster en jouw klanten bepalen, die helpen bij de implementatie van de benodigde technologie.

Beoogde partners van het FLIE zijn organisaties die belang hebben bij verduurzaming van de procesindustrie. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Eindgebruikers die hun processen (gedeeltelijk) willen elektrificeren,
  • Energiebedrijven die nieuwe diensten willen testen,
  • Technologiebedrijven die hun innovatie in de praktijk of anderszins willen demonstreren.

Als partner bied je technische, inhoudelijke, administratieve en / of financiële ondersteuning.

We helpen je graag. Neem via deze link contact met ons op.

Relevant nieuws