FLIE in gesprek met FNsteel – Haalbaarheidsonderzoek elektrische boilers

Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) is dé plek waar de industrie kennis kan opdoen over de potentie van elektrificatie, nieuwe technologie kan testen en gereed kan maken voor implementatie. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? In deze rubriek spreken we projectpartners van FLIE over hun ervaringen. Deze keer gaan we in gesprek met Matthijs van der Schoot (manager Director FNsteel) en Shishir Sable (Manager Engineering & Energy FNsteel). Samen met FLIE en Blue Terra voerden zij een onderzoek uit naar de verduurzamingsopties van het aardgasgestookt heetwaternetwerk.

Staaldraadrollen

Over FNsteel

FNsteel produceert staaldraad voor hoogwaardige vele toepassingen, voor o.a. de automotive sector en voor de machinebouw. De organisatie heeft voor de komende jaren de ambitie en strategie om sterk te decarboniseren. Zo wil FNsteel in 2025 25% CO2 besparen en in 2035 volledig aardgasvrij zijn. Op de korte termijn kan er heel snel verduurzaming plaatsvinden, door het elektrificeren van hun aardgasgestookte heetwaterboilers. Uit dit vraagstuk ontstond het plan om een haalbaarheidsstudie starten, met een investeringsvoorstel voor de vervanging van de aardgasboilers door elektrische boilers.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met FLIE?

Shishir: “Via een digitaliseringsscan, uitgevoerd door een Business Developer vanuit FME, kwamen we in gesprek over onze verduurzamingsplannen.” Matthijs: “Toen we eenmaal in gesprek waren, kwam ons project rondom het elektrificeren van de e-boilers op tafel. We bespraken de mogelijkheden tot subsidie en scans. Al snel zijn we gestart met het projectplan.”

Wat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek?

Shishir: “Door een combinatie van directe elektrificatie en restwarmtebenutting toe te passen is het mogelijk om de inzet van aardgas in ons heetwaternetwerk op een koste efficiënte wijze grotendeels te elimineren. Een nieuwe draadopslagloods, waar de draadrollen geconditioneerd opgeslagen worden, kan het beste met vloerverwarming i.p.v. ruimteverwarming uitgerust worden, dit is een efficiëntere manier van verwarmen.”

Flie En Blue Terra

Hoe hebben jullie dit traject ervaren?

Matthijs: “Ik ben er onwijs blij mee. Het is een goed rapport geworden. Ik ben dik tevreden over de samenwerking met Blue Terra. Een super basis voor besluitvorming. Het project is ook super snel uit de grond gestampt door de samenwerking met alle partijen.” 

Wat was de rol van FLIE hierin?

Shishir: “FLIE zorgde voor een soepele begeleiding. Altijd bereid om mee te praten! Ook de hulp tijdens het schrijven van het projectplan was erg fijn. Vervolgens was de hulp tijdens de subsidie aanvraag perfect!” 
  

Matthijs: “Dat was natuurlijk helemaal een verrassing. Dat dit op deze manier mogelijk was. Wij zelf hadden dit nooit kunnen ontdekken of kunnen sluiten. We hebben het via een andere route geprobeerd, maar de subsidie vanuit de Gemeente Rotterdam waar we door FLIE mee in aanraking kwamen stond nog niet bij ons op de radar.” 

Waar staan jullie nu?

Shishir: “Het onderzoek gaf goed inzicht in verschillende mogelijkheden om onze CO2-uitstoot van het heetwaternetwerk te verminderen. In een engineeringsstudie werken wij de komende periode de technische details uit. Naar verwachting kunnen wij eind 2023 over gaan op implementatie.”  

Matthijs: “Hiernaast verkennen we er verder mogelijk is. Dat is vooral op het gebied van energie en duurzaamheid. Welke volgende stap is mogelijk in de fabriek?”  
  
Shishir: “We kijken ook naar de mogelijkheden van een waterstof backbone. Wat doet de industrie? Kunnen we dit samen opzetten met de omgeving? We proberen dit via de gemeente op te zetten om het met andere ondernemers en de provincie te bespreken en een gezamenlijke aanpak te maken.”  

Tot slot: wat willen jullie meegeven aan andere bedrijven die hun processen willen verduurzamen?

Matthijs: “Vooral: ga er heel open in. Kijk naar alle opties die er zijn. Hebben wij ook gedaan. De oplossing die er nu voor ons als beste uitgekomen is, had ik zelf niet als eerste bedacht. Dat komt door de goede uitwerking en de goede uitwerking van alle alternatieven. Het is fact based. Op basis van goede engineering.“

Shishir: “We hebben al een aantal opties in gedachte en onderzocht, maar nooit zo in detail uitgewerkt. Het haalbaarheidsonderzoek heeft ons een goede indruk gegeven in het integrale verhaal. Dat hielp ons om een goede beslissing te nemen met alle opties in gedachten.“

Rotterdam,,the,netherlands, ,sep,3,,2017:,aerial,view,of

Over FLIE

FLIE is een gezamenlijk initiatief van Deltalinqs, FME, Port of Rotterdam, InnovationQuarter en TNO en wordt nauw ondersteund door de Provincie Zuid-Holland, de Gemeente Rotterdam en de EFRO-subsidie.

Heeft jouw organisatie verduurzamingsambities en zou je graag de mogelijkheden van elektrificatie willen onderzoeken? Of lever jij een elektrificatieoplossing en wil jij in contact komen met eindgebruikers en andere belangrijke stakeholders? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Relevant nieuws