FLIE gaat helpen bij scholing mensen voor industriële elektrificatie

Industriële elektrificatie heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het gaat namelijk zorgen voor nog meer vacatures. En bedrijven hebben nu al zoveel moeite om aan werknemers te komen. Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) gaat hiermee helpen.

FLIE heeft in dat kader, onder regie van het Deltalinqs Climate Program, recent een rapport geschreven over de ontwikkeling van de Human Capital Agenda voor industriële elektrificatie binnen het Haven Industrieel Complex van Rotterdam. FLIE ziet het namelijk als een van haar taken om bestaande en toekomstige medewerkers te ondersteunen in hun (om- en bij)scholing. Daarnaast is en blijft FLIE een matchmaker tussen industriële eindgebruikers en innovatieve technologieleveranciers én een fysieke plek om nieuwe technologieën voor industriële elektrificatie en verduurzaming te testen.

Nieuwe vaardigheden

Uit het rapport blijkt dat er in het Rotterdamse havengebied vooral een tekort is aan mbo’ers en hbo’ers, waaronder operators, elektrotechnici en onderhoudsmonteurs. Daarnaast werd duidelijk dat veel bedrijven snappen dat industriële elektrificatie onmisbaar is, maar dat zij het moeilijk vinden om concreet te maken welke nieuwe vaardigheden van hun werknemers daarbij horen. Daarom hebben ze eigenlijk maar weinig zicht op hun toekomstige human capital behoeften.

Rappport Voorkant Hca

Samenwerking onderwijs en industrie

Een van de manieren om die nieuwe vaardigheden concreet te maken, is een nauwere samenwerking tussen onderwijs en industrie. Zes partijen, waaronder Deltalinqs, hebben onlangs de handen ineengeslagen voor een arbeidsmarkt die zich kenmerkt door flexibiliteit, voldoende gekwalificeerd talent op alle niveaus en aantrekkelijke carrièrekansen. Deze Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE) is een unieke samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs. FLIE zoekt aansluiting daarbij.

Gastlessen en studenten

FLIE ziet voor zichzelf een rol weggelegd in de Human Capital Agenda van de Economic Board Zuid-Holland, als het gaat om vraagstukken rondom industriële elektrificatie in onze regio. Daarbij kun je denken aan het geven van gastlessen  en het binnenhalen van studenten om innovatieve ideeën in het Fieldlab Industrial Electrification uit te testen.

Download het rapport

Het gehele rapport is via deze link te downloaden.

FLIE is een gezamenlijk initiatief van Deltalinqs, FME, Port of Rotterdam, InnovationQuarter en TNO en wordt nauw ondersteund door de Provincie Zuid-Holland, de Gemeente Rotterdam en de EFRO-subsidie.

Relevant news