FLIE en EnergystorageNL in gesprek met de industrie over het energiesysteem van de toekomst

Op maandag 20 maart en dinsdag 21 maart vond de jaarlijkse Energie & Utilities Summit plaats op landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort. Tijdens dit exclusieve event kwamen zo’n 70 bestuurders en stakeholders uit de energie & utilities sector samen Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) organiseerde samen met brancheorganisatie Energy Storage NL een sessie, waar twaalf stakeholders in gesprek gingen over de rol van energieopslag in de industrie en het toekomstig energiesysteem.

De sessie werd georganiseerd in samenwerking en werd geleid door Peter van Hooft (Directeur FLIE) en Peter Oortmann (projectmanager FLIE). De deelnemers bestonden uit een vertegenwoordiging vanuit netbeheerders, fabrikanten, eindgebruikers, branches en kennisinstellingen.

Whatsapp Image 2023 03 23 At 15.02.12 (2)

Steeds meer aandacht vanuit energie-intensieve industrie

Uit de discussie bleek dat de sector graag aan de slag wil met opslag. Mede door toenemende elektrificatie en verduurzaming van de energievoorziening krijgt dit thema steeds meer aandacht vanuit de energie-intensieve industrie. Verder kwam naar voren dat er vanuit de industrie een focus ligt op grootschalige en langdurige opslag. Daarbij leven veel vragen over welke technieken toekomstig nodig zullen zijn, denk aan (ondergrondse) waterstofopslag of grootschalige opslag van industriële restwarmte. De deelnemers gaven aan meer inzicht te willen in het optimaal laten samenwerken van verschillende opslagsoorten, bijvoorbeeld door te reageren op energieprijzen of veranderingen in productieprocessen.

Het Fieldlab Industrial Electrification kan een belangrijke rol spelen in de systeemintegratie van energieopslag in de industrie. Deze workshop leverde dan ook waardevolle input op om mee aan de slag te gaan in onze gesprekken met bedrijven die verder willen decarboniseren. FLIE is een gezamenlijk initiatief van Deltalinqs, FME, Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en TNO en wordt nauw ondersteund door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en de EFRO-subsidie. Bedrijven en toeleveranciers die geïnteresseerd zijn of direct aan de slag willen met industriële elektrificatie of decarbonisatie kunnen contact opnemen via info@flie.nl. Meer informatie is te vinden op de website.

Relevant news