Derde voucherronde open Energie & Klimaat!

Wil je de haalbaarheid onderzoeken van een oplossing om de industrie te verduurzamen? Tot en met 5 februari 2023 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen bij het innovatieprogramma Energie & Klimaat. Het gaat om vouchers met een waarde tot €100.000,-. De vouchers zijn te gebruiken voor uren en materialen tijdens een haalbaarheidsonderzoek of het testen van een innovatie in een fieldlab of de praktijk. Met deze regeling stimuleert het programma bedrijven samen te werken met fieldlabs en toepassingen (sneller) marktrijp te maken. Het is voorlopig de laatste geplande ronde van het programma.    

Ek3 Ronde 3 Vouchers Verkrijgbaar

In 2022 startten al zes projecten vanuit de regeling. Het is niet de eerste keer dat het programma vouchers beschikbaar stelt. In dit projectenoverzicht is te zien welke projecten reeds een vouchers bemachtigden. Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) heeft vorig jaar 5 van deze projecten begeleid; van het indienen van de subsidie, tot de begeleiding van de projecten. Dit betrof een breed scala aan projecten. Denk bijvoorbeeld aan een toepassingsonderzoek naar hightech vliegwiel, dat kan helpen met efficiëntere energieopslag. Of een haalbaarheidsstudie naar een stoomcompressiewarmtepomp voor de procesindustrie.  

Hoe kan ik mijn project indienen?

In totaal heeft de provincie Zuid-Holland deze derde fase van het programma € 1,35 mln. beschikbaar gesteld voor Energie & Klimaat, waarvan deze derde openstelling € 400.000,- in de vorm van vouchers voor innovatieprojecten. Mkb’ers en fieldlabs kunnen (samen met ketenpartners) een projectconsortium vormen en hun projectplan indienen via deze pagina. Medio februari worden de ingediende projectvoorstellen beoordeeld en wordt een selectie uitgenodigd voor een pitch op 22 februari 2023. Begin maart wordt bekendgemaakt welke vijf tot zes projecten van april tot december 2023 vanuit deze ronde gaan lopen. Het is voorlopig de laatste geplande ronde van deze fase van het programma. Op dit moment wordt onderzocht of en hoe het programma voortgezet kan worden.   

Innovatiethema’s: focus op elektrificatie industrie

Het programma richt zich op vier thema’s (Power-2-X, Gebouwde Omgeving, Energie-opslag en circulaire Grondstoffen) die voor onze regio belangrijk zijn. Alleen projecten die bijdragen aan minimaal één van deze thema’s maken kans op subsidie. Er is vooral behoefte aan  projecten die bijdragen aan elektrificatie van de industrie (Power-2-x). Omdat FLIE het beste netwerk hierin heeft en bovendien de juiste capaciteit en expertise, zijn wij benoemd tot ambassadeur van deze programmalijn. Een voorbeeld van een lopend project dat wij begeleiden binnen deze lijn is VSParticle, waarin een nieuw productieproces voor elektro-katalytische membranen wordt ontwikkeld waarmee o.a. waterstof sneller, goedkoper en duurzamer gemaakt kan worden.

Maak gebruik van fieldlabs

De regio Zuid Holland telt nu al een uniek aantal fieldlabs en andere innovatieplekken waar getest wordt met duurzame innovaties. Een doel van het programma is om dit bijzondere ecosysteem te versterken door activiteiten en projecten op elkaar af te stemmen en kennis te delen. Het Energie & Klimaat Programma werkt hiervoor actief samen met diverse partners in het platform Industry Transformers Zuid-Holland en houdt regelingen zoals het Just Transition Fund en Kansen voor West goed in de gaten als mogelijke vervolgstap voor doorontwikkeling. Hiermee hoopt het programma wildgroei aan losse initiatieven te voorkomen en krachten te bundelen op de belangrijkste opgaven en kansrijke innovaties. 

Ben je dus nog op zoek naar de juiste partners voor jouw onderzoek? Kan je hulp gebruiken bij het indienen van de subsidie aanvraag of ben je op zoek naar projectbegeleiding? Neem dan contact met ons op via info@flie.nl. Wij helpen je graag! 

Over FLIE

FLIE is dé plek waar de industrie kennis kan opdoen over de potentie van elektrificatie, nieuwe technologie kan testen en gereed kan maken voor implementatie. FLIE is een gezamenlijk initiatief van Deltalinqs, FME, Port of Rotterdam, InnovationQuarter en TNO en wordt nauw ondersteund door de Provincie Zuid-Holland, de Gemeente Rotterdam, de EFRO-subsidie en Plant One Rotterdam BV.

Relevant nieuws