Deltalinqs Masterclass ‘De sleutelrol van waterstof in de energietransitie voor de eindgebruiker’ Vicoma

Op maandag 17 april 2023 vindt een masterclass plaats over de rol van waterstof in de energietransitie, georganiseerd door Vicoma Consultancy & Engineering in samenwerking met TAUW. De masterclass gaat over de impact van waterstof op assets, de infrastructuur en vergunningen en vindt plaats in onze vernieuwde vergaderzalen.

In de Rotterdamse haven is vanaf 2025 de HyTransPort. RTM (waterstof backbone) in gebruik. In 2030 is die ook aangesloten op de nationale waterstof backbone. Daarmee kan de geplande productie (bijv. de elektrolysers op de Maasvlakte) en import (via bijv. ammonia terminals) ook gedistribueerd worden in de Rotterdamse haven. Dat betekent dat vanaf 2025 voor fabrieken en sites in het hele gebied tussen de Maasvlakte en Pernis (en later ook daarbuiten) een aansluiting op waterstof in plaats van (of als aanvulling op) aardgas mogelijk is.

De introductie van waterstof op een site heeft gevolgen voor de operatie. Niet alleen de verbrandingswarmte en -temperatuur zijn anders, waardoor installaties of processen mogelijk aangepast moeten worden, ook de infrastructuur op een site heeft wellicht een upgrade nodig. Zijn bijvoorbeeld bestaande fornuizen of ketels geschikt voor het bijmengen of stoken op waterstof? En is het lokale netwerk geschikt voor waterstof? Naast het procestechnische aspect en de onderhoudskant, wordt ook het risicoprofiel van de locatie anders. Waterstof is zeker geen nieuw molecuul, maar niet elke fabriek heeft daar ervaring mee, zeker niet op grote schaal. Kennis om veilig met waterstof te werken zal moeten worden geborgd. De impact op het veiligheidsbeheerssysteem moet worden onderzocht. Maar ook de vergunning dient mogelijk aangepast te worden.

Zijn er wellicht mogelijkheden om gezamenlijk, met naastgelegen installaties, een aansluiting te organiseren? Dan kunnen kosten en kennis worden gedeeld. Maar wat doet dat met afhankelijkheid van elkaar? Of is elektrificatie hier toch een betere route? Kan dat ook gezamenlijk als de piekbelastingen andere profielen hebben? Hoe zit dat dan praktisch en juridisch Deze en andere onderwerpen komen aan bod tijdens de masterclass.

  • Datum en tijdstip: maandag 17 april 2023 – 15:30 – 17:30
  • Locatie: Deltalinqs
  • Adres: Waalhaven Z.z. 19, 3089 JH ROTTERDAM
  • Aanmeldperiode: dinsdag 21 februari 2023 – 08:30 – vrijdag 14 april 2023 – 17:00

Meld je aan!

More events