PEOPLE Project: opleiden en bijscholen voor de Rotterdamse haven van de toekomst
Voor een toekomstbestendige Rotterdamse haven met nul CO2-uitstoot zijn duizenden vakmensen nodig. Bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen hebben de krachten gebundeld in het PEOPLE Project. Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) is aangesloten bij dit project en houdt zich bezig met de ontwikkeling van een digital twin platform, waarmee het mogelijk wordt om ook buiten de collegebanken onderwijs aan te kunnen bieden. Dit is nodig om de toekomstige medewerkers klaar te stomen voor de elektrificatie van de industrie.
Power to Energy Transition and Organizing Port Learning Experiences, dat is waar PEOPLE voor staat. Het project, waarbij een aantal al bestaande publiek-private samenwerkingen (PPS) gebundeld is om de gewenste opschaling te realiseren, kreeg een subsidie van 4,3 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Met deze subsidie ‘Opschaling verduurzaamde PPS in het beroepsonderwijs’ worden niet alleen nieuwe medewerkers opgeleid, maar het project richt zich ook op het bijscholen van medewerkers die nog niet de kennis en vaardigheden hebben die nodig zijn in de toekomst.
Peter Kroon, programmacoördinator Human Capital Energietransitie, is namens de Hogeschool Rotterdam betrokken bij het PEOPLE Project. “De bestaande publiek-private samenwerkingen voor de havenindustrie zijn goed, vanuit PEOPLE zoeken we gericht naar de verbinding van deze initiatieven, zodat we elkaar kunnen versterken. Daarbij hebben we gekeken naar wat we nog missen en moeten toevoegen om die opschaling te realiseren. We hebben een aantal fieldlabs, maar hoe kunnen we die upgraden zodat andere doelgroepen er ook gebruik van kunnen maken? We hebben bepaalde equipment voor energietransitie-onderzoek op de RDM Campus staan, laten we dat ook beschikbaar stellen aan mbo-studenten. Onderdeel van het plan is ook de opschaling van de verschillende laboratoriumfaciliteiten. Studenten, op het mbo en hbo, kunnen veel studie op hun laptop doen, maar het is natuurlijk ook leuk om het in de praktijk te ontdekken.”
Het opzetten en uitvoeren van een (fysiek) innovatie- en opleidingsloket Energietransitie voor bedrijven en onderwijs en de doorontwikkeling van fieldlabs
Het ontwikkelen van een innovatief en flexibel onderwijsaanbod voor de energietransitie
Ontwikkelen van een simulatie- en dataplatform als leer- en oefenomgeving voor studenten en medewerkers
Virtueel onderwijs
Toch is de virtuele onderwijscomponent binnen PEOPLE ook belangrijk. Kroon: “Er komt een dataplatform waar mbo- en hbo-studenten met sensortechnologie op afstand bijvoorbeeld onderzoeken en analyseren wat een windmolen doet. Daarmee kunnen ze zien wat de windkracht, de temperatuur en het vermogen is en hoe dit fluctueert. Moet er een extra sensor bijkomen om trillingen te kunnen meten? Met dat soort vraagstukken gaan ze concreet aan de slag op het platform. Maar we werken nu ook aan een keuzevak voor vmbo-studenten. Ook die groep leerlingen willen we enthousiast maken voor het werken aan de energietransitie. Er zijn heel veel mensen nodig om de transitie te laten slagen. Mijn overtuiging is dat ons dat alleen gaat lukken als we samenwerken.”
Ook voor het bedrijfsleven is het PEOPLE Project interessant. Hiervoor is onder andere het Centrum voor Energietransitie opgericht, een virtuele omgeving waar bedrijven met onderwijs-gerelateerde vragen direct worden gekoppeld aan de juiste contactpersoon binnen een onderwijsinstelling.


Digital twin platform
Die link met het bedrijfsleven, is een van de reden waarom FLIE betrokken is bij PEOPLE. Peter van Hooft, operationeel manager bij FLIE: “Onze focus ligt daarbij met name op de technologiekant. Wij maken nu de basis voor een digital twin platform (een virtuele representatie van een proces of systeem dat continu wordt bijgewerkt met data uit de fysieke omgeving, bijvoorbeeld met behulp van sensoren en IoT-apparaten, -red.). Een van de founding partners van FLIE is FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Zij staan dicht bij de mkb-bedrijven, weten wat er bij deze ondernemers leeft, welke behoeftes ze hebben en voor welke uitdagingen ze staan. De feedback vanuit de bedrijven nemen wij mee in het ontwerp van dat digital twin platform.”
Met dit virtuele platform worden echte scenario’s uit het bedrijfsleven gekoppeld aan het onderwijs waarmee studenten realtime leren over de praktijk. Een enorme winst volgens Van Hooft. “Er wordt al volop gewerkt aan een vernieuwingsslag binnen het onderwijs, maar je moet ook denken aan nieuwe onderwijsmethodieken zoals het digital twin platform. Onze intentie is dat het platform straks voor iedereen en overal beschikbaar is, dan wordt je outreach ook vele malen groter. En dat geldt niet alleen voor de studenten die we nu opleiden, het is ook geschikt voor de mensen die nu al in de industrie werken. Die heb je al in huis, dus leidt ze op. De procesindustrie zal steeds meer overgaan op elektrificatie, dat brengt nieuwe technologie met zich mee waar ook de huidige werknemers in bijgeschoold moeten worden.” Ook Van Hooft benadrukt het tekort aan goed opgeleide medewerkers. “Om mij heen hoor ik bedrijven zeggen dat ze zich niet eens zozeer zorgen maken over thema’s als netcongestie of vergroening. Ze hebben niet genoeg mensen, dat is het grootste probleem.”
Op dit moment is de ontwikkeling van het platform in volle gang. Eerst moeten de functionele vereisten worden gedefinieerd, daarna volgen de technische vereisten en de derde stap is de bouw van het platform. Van Hooft: “Na deze drie stappen hebben we een platform, maar daarna moet het ingevuld worden. In zo’n digital twin omgeving wil je bijvoorbeeld een windmolen, een batterij en een elektrolyser virtueel met elkaar verbinden. Voor de invulling van het digital twin platform schrijven we nu een proposal.”
‘Technology readiness’
Een andere partner in het PEOPLE Project is TNO. Pejman Shoeibi Omrani is senior scientist Energy Transition en hij houdt zich bezig met de digitalisering van energiesystemen, de industrie en industriële processen. Specifiek voor het PEOPLE Project ontwikkelt hij digitale tools waarmee studenten en mensen die al in de industrie werkzaam zijn, opgeleid worden om de energietransitie te kunnen uitvoeren. “Vanuit TNO kijken we vooral naar wat de bedrijven en de maatschappij nodig hebben en hoe we die vraag zo goed mogelijk kunnen koppelen aan het onderwijs. Wij bieden de faciliteiten om de ‘technology readiness’ van mensen te vergroten. Voor TNO was dat aspect een van de belangrijkste redenen om te participeren in PEOPLE. We staan nog aan het begin. Eerst moeten we de behoeftes analyseren en begrijpen. Daarmee kunnen we bepalen welke digitale routekaart we moeten opstellen om de toekomstige talenten en de huidige medewerkers voor te bereiden op toekomstige technologieën. We hebben nu een proof of concept liggen waarin digital twin-oplossingen zijn uitgewerkt die nodig zijn om te begrijpen hoe toekomstige energiesystemen en industriële processen eruit gaan zien. Neem hernieuwbare energie even als voorbeeld. Die is niet 24/7 beschikbaar, de zon schijnt niet altijd en er is ook niet alle dagen wind. Dat heeft invloed op industriële processen. Met digital twin kun je scenario’s opnemen over hoe de wind zich gaat ontwikkelen in de komende 24 uur en hoe je je industriële proces daar op kunt aanpassen.”
Juist het vooruit kunnen kijken is volgens hem essentieel omdat er zoveel nieuwe technologieën zijn. Shoeibi Omrani: “De ontwikkelingen met Artificial Intelligence bijvoorbeeld gaan zo ontzettend snel, veel sneller dan we hadden verwacht. Het is belangrijk dat studenten en medewerkers die ontwikkelingen bijhouden en erop kunnen anticiperen. De mensen die nu in de industrie werken, hebben veel ervaring en zijn moeilijk te vinden. We hebben hun kennis nodig, maar we moeten ze ook meenemen in nieuwe technologieën zoals AI. Het is goed dat we hierin met het PEOPLE Project gezamenlijk optrekken: onderwijs, overheid, kennisinstellingen, bedrijfsleven en organisaties als de FLIE.”

Het PEOPLE Project
In het PEOPLE Project werken 23 partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven samen om het tekort aan technisch personeel dat nodig is voor de energietransitie in het Haven Industrieel Complex (HIC) aan te pakken. Partners zijn onder andere Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam, STC, Techniekcollege Rotterdam, FLIE, TNO en FME (met bedrijven uit haar achterban).
Drie doelstellingen staan centraal. Meer in- en doorstroom in het onderwijs, minder uitval en meer uitstroom naar de haven, het stimuleren van een leven lang ontwikkelen voor studenten en medewerkers met een innovatief opleidingsaanbod en de zichtbaarheid van het werken in de energietransitie, specifiek in de Rotterdams haven, vergroten.
Om deze ambities te realiseren zet het PEOPLE Project in op drie concrete werkpakketten:
- Het opzetten en uitvoeren van een (fysiek) innovatie- en opleidingsloket Energietransitie voor bedrijven en onderwijs en de doorontwikkeling van fieldlabs
- Het ontwikkelen van een innovatief en flexibel onderwijsaanbod voor de energietransitie
- Ontwikkelen van een simulatie- en dataplatform als leer- en oefenomgeving voor studenten en medewerkers
Met financiële steun van het Nationaal Groeifonds worden in het PEOPLE Project bestaande activiteiten verbonden, verdiept en verbreed, waarbij het de ambitie van alle partners is om een open ecosysteem te vormen, voldoende menskracht aan te trekken en op te leiden en de energietransitie in het HIC te realiseren.